marți, 30 octombrie 2012

Cum era ,dacă nu se întâmpla

Totuşi s-a întâmplat ,fără ca cineva să fi putut preveni momentul tragic . Cum să-l prevină ,dacă  numai ideea părea o utopie de neconceput. Cine s-ar fi gândit că un tânăr evreu,care a terminat serviciul militar cu laude,ar fi în stare să se lase influenţat într-atât de  către persoane din care ura se revarsă direct asupra unor suflete slabe,capabile să-i asculte până la limita extremă : să apase pe trăgaci în sunetul vorbelor  lor înecate în miere otrăvită.
Şi iată ,s-a întâmplat nenorocirea cu 17 ani în urmă,când Primul Ministru Iţhak Rabin a fost împuşcat în clipa sa de bucurie,cu cântecul despre Pace încă fluturându-i pe buze.Piaţa Primăriei era plină cu sute de mii de cetăţeni dornici să fie prezenţi la o manifestare închinată speranţei pentru un viitor fericit ,care însemna o nouă faţă a lumii în care trăim, cea a păcii şi înţelegerii între popoare.Cine dacă nu Iţhak Rabin împreună cu Şimon Peres ar fi fost în stare să convingă pe vecinii noştri de dincolo de hotare că acest lucru este posibil,că se poate trăi minunat de ambele părţi  ale graniţei fără războaie inutile care seceră vieţi tinere ,care deviază cursul existenţei noastre din drumul ei normal. Oamenii s-au adunat să-şi vadă conducătorii, să le arate că ceea ce fac ei este în asentimentul maselor  ; au participat cu vorbe bune şi cântece la acea seară care trebuia să fie o sărbătoare de neuitat.
Dar fulgerul a lovit în plină desfăşurare a bucuriei ,glontele criminal a pornit , lovind ţinta. Iar ţinta sa era tocmai cărmuitorul şi o dată cu cu el,tot ce a fost pe cale să realizeze în folosul lumii noastre.
Urmările acestei crime vor fi judecate cu adevărat de istorie. Deşi şi astăzi sunt destui oameni lucizi care înţeleg ce a însemnat acea clipă nefastă pentru poporul israelian.Pacea,atât de apropiată atunci, în momentul când mulţimea din Piaţă împreună cu cei din tribună,împreună cu  toţi cei care îi urmăreau de acasă în faţa ecranelor de televiziune, simţeau cu toată fiinţa lor însemnătatea cântecului Păcii intonat cu entuziasm de către Iţhak Rabin, acea pace s-a îndepărtat de noi cu zeci de ani, dacă nu pentru totdeauna. Ca şi unitatea neamului,care în acele clipe era o singură voinţă, o singură fiinţă umană, s-a fărâmiţat ca cioburile unei oglinzi ,lăsând ca fiecare bucăţică să oglindească altă imagine distorsionată.Iar foştii ,,parteneri,,şi-au reluat vechiul rol de inamici,care cu anii au intrat tot mai adânc în vulcanul arzând al fundamentalismului islamic care ameninţă securitatea întregii lumi civilizate.
Criminalul stă la închisoare,sperăm că acolo îşi va încheia viaţa.Ei şi ? RĂUL a fost făcut. El să rămână acolo unde este,uitat până la capătul vieţii -lipsit de însemnătate. Nici numele nu-i mai rostim,pe el l-am şters din existenţa noastră.A rămas doar Fapta şi urmările ei. Dureroase ,dăunătoare,de neuitat. Doamne fereşte ca să mai trecem printr-o asemenea încercare !!!

                                                                

S-a întors Nisim Mişal .Jurnalist,moderator de televiziune.Unul de talie mare. Unul cum nu sunt mulţi în lumea presei internaţionale. Mişal este jurnalistul de forţă,care vorbeşte la înălţimea ochilor cu oricine. Chiar cu şefii de guverne,chiar cu preşedinţi de state.El întreabă,iar interlocutorul nu are încotro,trebuie să răspundă.De ce trebuie ?Fiindcă Nisim Mişal cunoaşte răspunsul înainte de a lansa întrebarea.El cunoaşte omul până în profunzime,ştie ce a făcut înainte,dar deduce cu precizie cum va proceda în viitor.Când te afli în faţa sa te simţi ,,dezbrăcat,,şi nu ai alternativa decât să fii sincer ,altfel vine lovitura cu o ploaie de întrebări tot mai profunde ,până ce ajung să atingă sâmburele cel mai ascuns. Nisim Mişal face parte din categoria jurnaliştilor—puţini la număr—care au puterea să dărâme guverne sau să nască altele dacă înţelege el că merită să le sprijine.
Deci aseară ,după o absenţă destul de îndelungată,Nisim Mişal a revenit cu o nouă serie de emisiuni. Ce-i al lui,a lui rămâne : omul este corect şi obiectiv. Steagul lui este ,,Adevărul,,şi informarea corectă a publicului.Părerea sa personală rămâne întotdeauna în umbră ,noi nu o vom cunoaşte niciodată şi nici nu e nevoie ,nu ţine de profesiune.
Aseară ,la deschidere,primul învitat a fost Arie Deri.Nu sunt singura care a urmărit emisiunea,deci las şi altora loc  să-şi facă o părere.Singurul lucru care s-a clarificat cu ocazia reântălnirii cu Nisim Mişal a fost motivul pentru care domnia sa a revenit pe micul ecran : alegerile guvernamentale care se apropie cu paşi rapizi. Cel puţin ne vom revedea deseori în următoarele trei luni....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu